Courtesy of StereoDrive magazine

DEFA PATRIOT ALARM

Uit Kongsberg, het Silicon Valey van Noorwegen, komt een nieuw merk auto-alarm. Na 8 jaar ervaring en marktleiderschap in de Scandinavische landen op te hebben gedaan verovert "DEFA Patriot" nu ook de Nederlandse markt. TBBS goedkeuring is inmiddels binnen.

Op een aantal punten onderscheidt het alarm zich van het bestaande aanbod. Belangrijkste is de opzet rond een micro-wave systeem. Een dergelijk systeem werkt met bewegingsdetectie. Dit in tegenstelling tot de vaker gebruikte ultra-soon systemen die reageren op verbreken van een krachtveld. Microwave is duurder maar geeft in veel gevallen een kleinere kans op vals alarm. De detector van een microwave-systeem kan bovendien onzichtbaar worden weggebouwd, de sensoren van een ultra-soon systeem daarentegen moeten meestal boven het voorruit worden geïnstalleerd.

FEATURES

Standaard hebben de Patriot alarms aansturing voor centrale portiervergrendeling, bediening van een bijpassende garagedeur, bediening van een elektrisch schuif/kanteldak, een glasbreukdetector en startblokkering. Daarbuiten kent het systeem een aantal bijzondere opties. Zo is er de beveiliging voor accessoires; met extra massadraden kunnen ook accessoires worden beveiligd tegen ongewenst uitnemen. De dead-lock functie voorkomt dat de auto op alarm wordt gezet zonder dat men eerst is uitgestapt (met andere woorden het portier moet eerst zijn geopend en weer gesloten voordat het alarm kan worden geactiveerd). Als "welkom terug" wordt het interieurlampje aangeschakeld als de eigenaar terugkomt bij de auto. Als via de afstandsbediening het signaal is verstuurd om het alarm te deactiveren zal, als na 1 minuut geen portier is geopend, het alarm automatisch weer activeren. Op die manier is de kans op een onbewaakte auto door per ongeluk op de knop te drukken tot een minimum beperkt. De afstandsbediening, met rollende code, kan door een klein schakelaartje voor drie verschillende auto's worden gebruikt.

Ook een model zonder noodstroomvoorziening zal na inschakelen van de stroom automatisch terugkeren in de toestand voor wegvallen van de spanning. Signalering vindt plaats via zowel de knipperlichten van de auto als via een "chirp" signaal. Dat laatste wordt ook gebruikt bij glasbreukdetectie om kwaadwilligen te waarschuwen. De gevoeligheid van de bewegingsdetector kent 8 niveau's, zodra het alarm eenmaal is afgegaan zal daarna voor het interieur automatisch de meest gevoelige stand worden gekozen. De optionele pager kan zowel een pieper activeren als via een autotelefoon de eigenaar informeren over het onheil. Demonstratie met de auto van een vertegenwoordiger leerde dat het geluidsniveau van de standaardsirene in vergelijking tot die bij andere merken te wensen over laat. Via de uitgang voor een pager is gelukkig een extra sirene aan te sluiten.

VERKOOP

Voor de dealers kent het alarm gemak door simpele inbouw met standaard kabelbomen met kleurcodes. De draden voor startblokkering hebben allemaal dezelfde kleur om sabotage van buitenaf tegen te gaan. Met de unieke alarm-simulator bestaande uit een complete unit met daarbij een LCD-scherm kunnen alle opties van het alarm worden gedemonstreerd. De simulator kan middels animaties op de display en een ingetogen sirene alle mogelijkheden glashelder demonstreren.

De prijzen van het Patriot alarm variëren van fl. 849,- voor het basismodel 500XB tot fl. 1099,- voor het meest uitgebreide systeem. De bruikbaarheid van opties hangt af van de standaardvoorzieningen van de auto maar kunnen ook in de vorm van modulen extra worden aangeschaft.

Waeco Benelux B.V.
Ettenseweg 60
4706 PB Roosendaal
tel. 01650-86700


home | security and protection