Courtesy of StereoDrive magazine
Published in StereoDrive
OTOSAM CAR AUDIO DAG
luidruchtig spektakel

Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseerde OtoSam uit Hoorn haar car audio demo dag. De eigen car audio club van OtoSam, OSM, organiseerde op 6 oktober j.l. een gezellige, drukke, goed lopende en vooral luidruchtige car audio show. De grote parkeerplaats en de weg rond het pand van OtoSam vormden het terrein waar zo'n 30 auto's de gehele dag konden worden bewonderd. Het evenement was puur bedoeld als demo dag met als hoogtepunt een officiële SPL meting tussen de boomcars.

Voorafgegaan door aankondigingen in alle regionale dagbladen, posters en zelfs een vermelding op Internet wist OtoSam zich op voorhand te verzekeren van een grote opkomst. Vanaf 11 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags was het gezellig druk. Organisator Gerry Knijn schat aan de hand van de baromzet en loterijverkoop dat zo'n 4000 mensen de demo dag hebben bezocht. Ter gelegenheid van dit evenement had OtoSam een aantal speciale car audio aanbiedingen van Kenwood. Behalve de 27 ingeschreven auto's kwamen de hele dag hobbyisten onaangekondigd kun auto aan het publiek demonstreren, wat als gevolg had dat halverwege de dag ook de aanliggende parkeerplaats van een doe-het-zelf markt was omgetoverd tot spontaan boom-car spektakel. De ingeschreven hifi auto's en boomcars waren duidelijk gescheiden opgesteld zodat alle deelnemers tot hun recht kwamen.

Alhoewel het evenement niet gesponsord was, waren demo auto's aanwezig van Caliber, Philips, JBL en Kenwood alsmede een 5 auto sterke afvaardiging van Pioneer en CarSystems. Het grootste deel van het deelnemersveld bestond uit auto's van de OSM-club, zoals een Renault Laguna met Philips apparatuur (versterkers in de vloer voor de voorstoelen), een Volkswagen Scirocco met ruim 1000 watt RMS met onder andere een bazooka onder het dashboard en een BMW 316 met woofers voor de voorstoelen. Deze laatste auto had weliswaar het beoogde laag voorin, maar had als neveneffect een onbedoelde en haast pijnlijke massage aan het kruis. De OSM innovativiteitswisseltrofee ging naar de gebroeders Koster voor hun Ford Capri. Deze 14 jaar oude auto heeft onder andere een mengpaneel in het dak, een CDi-speler, karaoke machine en een logo van neon buizen achter de voorstoelen. De Boom Car Club Bollenstreek was prominent aanwezig met als grootste noviteit de eerder bij Leko getoonde versterkers achter het achterruit. Publiekstrekkers vormden onder meer de Volvo 360 van Dirk Lub, een zwaar opgevoerde Fiat Cinquecento Racing met JBL en Pioneer apparatuur en een indrukwekkende Chevrolet Globe Master bus van Marcel le Quint waarin geheel aan het zicht ontrokken een boomsysteem met ruim 800 watt RMS vermogen was verstopt. Meest opvallende verschijning was de fraaie Buggy van Simon Brandt met Caliber en Phoenix Gold componenten.

SPL

Op een speciaal door een van de clubleden gebouwd podium vond de SPL wedstrijd voor boomcars plaats. Voor deze wedstrijd golden de officiele IASCA normen, echter wel met vrije muziekkeuze mits geen sinussen. In iedere vermogensklasse was het wereldrecord voor die klasse de richtlijn. Wie over alle klassen gemeten het dichtst bij het wereldrecord van zijn eigen klasse kwam, won de trofee. Het idee hier achter is alle deelnemers gelijkwaardige concurrenten te maken met ongelijkwaardige apparatuur. Dit concept en de luchtige maar verduidelijkende presentatie resulteerden in een spannende wedstrijd voor een groot en enthousiast publiek. De Boom Car Club Bollenstreek domineerde de strijd, die gewonnen werd door Arthur van de Heuvel met een verschil van 5 dB tot het wereldrecord van 156,1 dB in zijn vermogensklasse. Opvallendste deelnemer aan de SPL wedstrijd was een slordig ingebouwde maar opvallend luid spelende kanarie-gele Opel Record stationcar met een wand van Pioneer 12" subwoofers aangestuurd door 3200 watt RMS vermogen. Op de zijkant van deze auto werden met plakletters de resultaten van alle SPL wedstrijden voor buitenstaanders vastgelegd. Om de clubkas te spekken organiseerde OSM een loterij waarvoor prijzen beschikbaar waren gesteld door Sony, Philips en Kenwood.

OSM

De OSM (OtoSam Sound Member) club telt 28 leden bestaat inmiddels 4 jaar. De belangrijkste activiteiten van de club zijn de maandelijkse ontmoetingen waarbij veel nieuwtjes en inbouwtips worden uitgewisseld. Regelmatig brengt OSM een eigen clubblad uit waarin de laatste ontwikkelingen rond de eigen vereniging uit de doeken worden gedaan. De jaarlijkse car hifi show vormt het hoogtepunt van het clubjaar waarbij alle auto's aan het grote publiek worden voorgesteld. Deelnemers, organisatie en niet te vergeten het weer maakten samen een geslaagde dag die zeker een vervolg gaat krijgen.

OtoSam
De Oude Veiling 81
1689 AD Hoorn
Tel.: 0229-236444

Uitslagen SPL wedstrijd
1-500 watt
1.Marco Stijnman142,6 dB
2.Jan Ruighaver136,9 dB
3.Marcel van de Heuvel132,7 dB
4.Ivo Kroone125,8 dB
501-1000 Watt
1.Arthur van de Heuvel151,1 dB
2.Gebroeders Koster143,9 dB
3.Erwin van Sintmaartensdijk143,3 dB
4.Peter Boon139,1 dB
1001-2000 Watt
1.René Beekman148,9 dB
2.Leffert Backers146,8 dB
2001-en meer Watt
1.Peter Boon + Jan Lageweg151,5 dB

UITEINDELIJKE UITSLAG
1.Arthur van de Heuvel156,1 (Wereldrecord) - 151,1 (meting) = 5,0 dB
2.René Beekman154,7 (Wereldrecord) - 148,9 (meting) = 5,8 dB
3.Peter Boon + Jan L.158,3 (Wereldrecord) - 151,5 (meting) = 6,8 dB
4.Marco Stijnman154,7 (Wereldrecord) - 142,6 (meting) = 12,1 dB


home | all competitions